Building_AN


논현동의 뒷골목, 대로의 자동차 소음이 어느정도 가라앉아 사람들의 작은 말소리가 들리기 시작할 무렵에 이 건물이 자리한다. 불과 몇 년 전에는 더 조용했을 주택가의 모습은 업무용 토지의 부족과 지가 상승일지 모르는 이유로 주거공간을 밀어내고 일을 위한 공간으로 채워졌다. 주거지의 이탈과 유동인구의 증가는 소리의 증폭으로, 혹은 누군가에게는 소음(공해)의 증가로, 받아들여질 수도 있을 것이다. 건축주는 명료한 형태의 강한 인상을 주는 건물이 되기를 바란다고 했다. 이를 소리로 표현하면 조용함을 넘은 고요함이라고 말해도 좋을 것이다. 그리고 나는 ‘고요함을 잃은 골목을 다시 돌릴 수 있는 해 볼만한 시도가 아닐까?’ 라는 생각을 했다.

대지는 북쪽 인접대지가 지형적으로 낮아서 법에서 정한 일조권의 영향을 많이 받을 수 밖에 없었다. 경사형 혹은 계단형으로 만들어질 수 밖에 없는 형태는 법에서 허용하는 한도내에서 최대한 간결한 모습으로 보여야 했다. 도심지에서 일조권으로 인한 형태의 제약은 설계를 하면서 부딪혀야 하는 난관 중의 하나이다. 하지만 역으로 생각하면 괜찮은 디자인의 시발점이 되기도 한다. 그래서 나는 간단한 세 개의 직사각형을 쌓는 것에서 시작했다.

용도 : 근린생활시설
대지위치 : 서울시 강남구 논현동
총 대지면적 : 395.1 m²
연면적 : 997.43 m²
2020 준공
사진 : 디스틴토

This building is located at the time when the noise of cars in the back alleys and streets of Nonhyeon-dong has somewhat subsided and people‘s small talking started to be heard. The appearance of a residential area, which would have been quieter just a few years ago, pushed out the residential space and it was filled with space for work, which may be due to the lack of business land and rising land prices. Breaking away of the residences and increasing the floating population may be acceptable as sound amplification, or, for some people, as noise (pollution) increases. The building owner said he hoped it would be a building that gives a strong impression in a clear form. If you express this in sound, it would be good to say that it is serenity beyond quietness. And I thought, ‘Isn’t it possible to attempt to return the alleys that have lost their silence again?’

The land adjacent to the northern land was geographically low, so it was inevitably affected by the right to sunshine set by the law. Shapes that were bound to be made in an inclined or stepped shape should be as concise as possible within the limits permitted by law. In urban areas, the constraints of form due to the right to sunlight are one of the obstacles that must be encountered during design. However, if you think about it in reverse, it is also a starting point for a good design. So, I started by stacking three simple rectangles.

Building type : Commercial
Location : Nonhyun-dong Gangnam-gu, Seoul, S.Korea
Site Area : 395.1 m²
Building gross area : 997.43 m²
Completion : 2020
Photographer : DISTINTO